Пиенето на кафе преди или след тренировка

Premium Coffee Market
Онлайн магазин за кафе и консумативи на марките PortoRico, Passione и San Benedeto

Често обект на спорове сред спортисти и последователи на здравословния начин на живот са споровете относно допустимостта на пиенето на кафе преди или след тренировка. Това е нормално, защото хората, които спортуват, се опитват да следят здравето на телата си и да ядат предимно здравословни и невредни храни. И въпреки че съставът на кафената напитка отдавна е изследван от учените, дебатът за нейното въздействие върху организма досега не стихва. Но както и да е, учените все още не са стигнали до консенсус относно ползите от кафето за спортисти.

Знаем, че след интензивни тренировки сърцето и централната нервна система на спортиста са в напрежение. А кафеените напитки, благодарение на съдържанието на кофеин, стимулират нервната система и имат възбуждащ ефект върху тялото. Следователно допълнителната стимулация може да навреди на тялото.

Събуждам се няколко сутрини и сядам, пия си кафе и гледам красивата си градина и си казвам: ‘Спомни си колко добре е това. Защото можете да го загубиш. ’

Джим Кери

Кафето като начин на живот

Ето защо, кофеиновата напитка е най-добре да се консумира преди тренировка. И много спортисти правят точно това. Всъщност има термин като „пристрастяване към кафето“, те говорят за него като за никотин, но разбира се, той носи много по-малко вреда. Ако кафето се зарежда редовно преди тренировка, тогава по време на периода на отказ от кофеин може да се наблюдава значително намаляване на мотивацията и издръжливостта по време на тренировка.

Но има и аргументи в полза на пиенето на кафе след тренировка: кофеинът ускорява извеждането на млечната киселина от тялото и е известно, че е причина за мускулни болки след интензивни тренировки.

  • Повишава метаболизма
  • Дава енергия
  • Прави ви по-активни
  • Облекчава умората

Всички знаят, че кафето е пробуждаща напитка. Дава енергия, енергизира, кара ви да бъдете по-активни, какво друго е необходимо преди предстоящата тренировка. Но тук трябва да сте наясно с ефекта на кафето върху човешкото тяло по време на спорт: полезно ли е или не. Нека започнем с предимствата на пиенето на кафе преди тренировка.

Неща, които не знаехте за кафето

От горното можем да заключим: ако сте имали тежка и изтощителна тренировка, то след нея можете да изпиете чаша кафе, за да облекчите умората и да почувствате прилив на сили. И ако спортистът има ниско кръвно налягане, тогава чаша кафе ще му позволи да нормализира телесните си параметри и по този начин да избегне главоболие, което често се случва на фона на телесна умора.

Важно е да знаете, че прекомерната консумация на кафе може да доведе до странични ефекти. Например: треперене, сърцебиене и дори нарушения на съня. Ако наблюдавате подобни ефекти без тренировка, по-добре е да се въздържате от кафе.

Пиене на кафе по време на спорт

Надяваме се, че тези знания ще ви помогнат да намерите отговора на въпроси относно пиенето на кафе по време на спорт. Като минимум, ако имате добро здраве и нямате заболявания, тогава можете да се насладите на любимата си напитка както преди, така и след тренировка.

Последният извод е, че кафето има дехидратиращ ефект върху тялото, така че именно водата е най-добрият вариант за насищане на вода след тренировка. Кафето повишава метаболизма ви, така че изгаряте повече калории и това може да помогне на тялото ви да изгаря мазнините, а не глюкозата за енергия. Кафето също регулира нивата на кръвната захар и спомага за подобряване на чувствителността към инсулин.

Освен това, напоследък физиолозите в хода на изследването идентифицират нови възможности за кафе напитки. Оказва се, че с помощта на кафе можете да развиете мускулна маса. Приемът на малка доза кофеин може да увеличи тренировката ви с до 44% и може да намали умората. Изследователите също така установиха, че кофеинът е изключително ефективен в борбата срещу мускулната болка. Освен това този алкалоид инхибира възможното развитие на сърдечни заболявания и ракови тумори.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

go top